zpět na tiskové zprávy

Pětikoalice pokračuje, starostkou Vyškova se stala Karin Šulcová

Pětikoalice pokračuje, starostkou Vyškova se stala Karin Šulcová
Vyškov, 19. října 2022 – Ustavující zasedání Zastupitelstva města Vyškova ve středu 19. října dle očekávání potvrdilo to, na čem se staronová koalice po sečtení výsledků komunálních voleb dohodla: starostkou města se stala Karin Šulcová z hnutí ANO 2011, které od vyškovských voličů získalo největší důvěru. Město zůstává u modelu tří uvolněných místostarostů.

Vzešli ze subjektů, které se pro další čtyři roky dohodly na správě města. Koalici tak nadále tvoří ANO 2011, Sdružení ODS a NK, KDU-ČSL, STAN s podporou Volby pro město a Náš Vyškov. Rozhodnuto o ní bylo pár hodin po sečtení hlasů. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu má většinu 19 mandátů. „Chceme pokračovat v projektech, které jsme ve skončeném volebním období započali. Známe se, víme, co od sebe můžeme očekávat. Zejména pandemická krize nás stmelila, i po ní jsme se v mnoha ohledech snažili udržet konstruktivního ducha. Přes mnohá úskalí se nám podařilo proinvestovat přes 600 milionů korun a získat 95 milionů z dotací. Zastávat funkci starostky je pro mě obrovskou ctí a závazkem. Zodpovědnosti a nové role se nebojím. Připravili jsme spoustu studií a projektů, na které se hodláme zaměřit,“ sdělila historicky první vyškovská starostka.

Po složení slibu zastupitelů, mezi kterými je od posledního řádného zasedání 11 nových tváří, následovala v sále Besedního domu právě volba starosty a místostarostů. Městu zůstávají tři: 1. místostarostou je Karel Jurka, staronovými místostarosty Roman Celý a Josef Kachlík, který načne pětadvacátý rok působení ve vyškovském zastupitelstvu a který bude dohlížet zejména na životní prostředí, oblast památkové péče a na činnost osadních výborů. 

Dosavadní první muž radnice Karel Jurka, který se místostarostou stal na devět let už v roce 2009, převezme oblast majetkoprávní, oblast školství, kultury a sportu i oblast sociální, rodinné a seniorské politiky.

Místostarosta Roman Celý, který post kromě aktuálně skončeného volebního období zastával už v letech 2004 až 2013, pod sebou bude mít dopravu a místní hospodářství.

V devítičlenné Radě města Vyškova má hnutí ANO 2011 čtyři zástupce (Karin Šulcová, Jana Podrápská, Ivo Chomoucký, Pavel Horáček), občanští demokraté dva (Karel Jurka, Luboš Kadlec), lidovci (Roman Celý), STAN s podporou Volby pro město (Josef Kachlík) a Náš Vyškov (Blanka Mikulková) po jednom členu.

Předsedou devítičlenného finančního výboru zastupitelé zvolili Zdeňka Šulce (ANO 2011), devítičlenný kontrolní výbor povede Libor Bláha (SPD).

Nejbližší zasedání Zastupitelstva města Vyškova se uskuteční ve středu 16. listopadu. „Intenzivně pracujeme na vyrovnaném rozpočtu pro příští rok, který je pro nás prioritou. Máme za sebou rovněž jednání skrze Programové prohlášení Rady města Vyškova pro volební období 2022-2026. Půjde o průřez našimi volebními programy,“ doplnila nová starostka Šulcová, která má v gesci oblast investic, financí, územního plánování a rozvoje i energetický management, na starosti bude mít také odbor správní a vnitřních věcí či kancelář starosty a tajemníka. V pracovní náplni má i živnostenský a stavební úřad.

Ze zákona pod ni spadá rovněž městská policie a útvar interního auditu. „Všichni budeme mít kompetence, kterým rozumíme. Pro další rozvoj Vyškova uděláme maximum,“ zdůraznila starostka.

Město podle ní rovněž pracuje s důsledky nedostatku surovinových zdrojů energie spojených s válkou na Ukrajině a sankcemi mezi Evropou a Ruskem. „S ohledem na prudké zdražování energií pro nás budou stěžejní energetické úspory v našich objektech, zejména na sportovištích a v budovách mateřských a základních škol. Je to jedna z významných priorit, protože nám musí zůstat peníze na rozvoj města. Je nutné zároveň připomenout, že jsme v uplynulém volební období ušetřili přibližně sto šedesát milionů korun. Chceme rovněž pokračovat v získávání dotačních peněz, jde o obrovskou pomoc městskému rozpočtu,“ uzavřela Šulcová.

Členové hnutí VY a SPD usedli v opozici. O vyškovské zastupitelstvo pro nadcházející období přišly tradiční politické strany ČSSD a KSČM.

Ustavující ZM Vyškova
19.10.2022