zpět na tiskové zprávy

Trhy potěší i o víkendu. Na pódiu se vystřídají různé žánry, zazpívá i Vytisková

Trhy potěší i o víkendu. Na pódiu se vystřídají různé žánry, zazpívá i Vytisková
Vyškov, 2. prosince 2022 – Ve stáncích svařené víno, punč, jmelí, vánoční aranže, svícny či dárkové zboží, u kašny zvonička pro štěstí, která bude symbolicky plnit nejen dětská přání, pod vánočním stromem významně rozšířený, z lipového dřeva vyřezaný betlém a na pódiu třeba písně lokálních kapel. Vyškovské Vánoční trhy proběhnou na Masarykově náměstí od pondělí 12. do pátku 23. prosince.

Sváteční atmosféra se s rozsvěcením vánočního jehličnanu a výzdoby vrátila na konci listopadu do Vyškova. Vánoční smrk ztepilý doplňují nazdobená radniční věž včetně ciferníků věžních hodin, zářící stromy v centru i jeho okolí či rozzářený anděl s trubkou pod radnicí. „Samotné trhy symbolicky odstartují ti nejmenší. První den nazdobí prodejní stánky girlandami děti z mateřských a prvního stupně základních škol. Pódium zároveň vyzdobí dárečky s vánočními obrázky. Příchozí si zároveň s dětmi v dopoledních hodinách zazpívají,“ uvedla starostka Vyškova Karin Šulcová, která pak v odpoledních hodinách trhy oficiálně zahájí. Následovat bude rozlévání vánočního punče s vedením města.

Ač „zlatý hlas z Prahy“ před třemi lety navždy utichl, Vyškovem se přesto ponesou hity Jdi za štěstím či Zázrak vánoční. O vyvrcholení programu úvodního dne trhů se totiž postará svátečně naladěné uskupení Karel Gott revival Morava. Stejně jako v minulosti budou vyškovské trhy končit ve večerních hodinách, prodejní doba je určená do sedmé hodiny.

Doprovodný kulturní program zajišťuje Městské kulturní středisko Vyškov. Dopolední i odpolední část vyplní tradičně se svými vystoupeními vyškovské mateřské a základní školy. Svým repertoárem se pokusí zaujmout lokální kapely cavyky, žesťoví Muzikanti na tripu i vokální sextet Za5, cimbálová muzika či umělci z Konzervatoře Brno.

Do Vyškova se rovněž vrací slovenská swingová sestava Funny Fellows, která se pokusí zaznamenat autentickou atmosféru zábavy z přelomu 19. a 20. století. Anglicky zazpívá akustické duo z Brna IAN. Dvojici tvoří kytarista a violoncellista, shodou okolností oba Janové.

Hlavní tahák programu pak představuje zpěvačka a skladatelka Klára Vytisková. Držitelka Ceny Anděl s nezaměnitelným hlasovým projevem i stylem, která na sebe poprvé výrazně upozornila v kapele Toxique, vystoupí v úterý 20. prosince. „Dva roky po sobě se trhy bohužel konaly s ohledem na epidemiologickou situaci bez kulturního programu. Jsme rádi, že letos zajímaví umělci na pódiu sváteční atmosféru umocní. Pochopitelně se každým rokem snažíme i o co největší množství stánků s tradičním vánočním nebo zimním zbožím. Přejeme si, aby návštěvníci našli to, kvůli čemu se do centra města vydali,“ poznamenala starostka Vyškova.

K pestrosti trhů a navození příjemné atmosféry má pomoci i historický kolotoč pro děti, úřad pak po dvě středy vždy na hodinu odpoledne zpřístupní radniční věž. Dřevěný betlém pak pro letošek doplnil chlév a čtyři muzikanti, řezbář Tomiš Zedník rovněž vyřezal dřevěné úly, do kterých můžou návštěvníci náměstí vhazovat peníze. Každý ze tří úlů podpoří jednu organizaci: Charitu Vyškov, Asociaci Paprsek a PIAFU Vyškov. „Období, které nás čeká, má nejen křesťanský, ale právě i charitativní rozměr. Novinkou je také rozměrný adventní věnec, na kterém se každou neděli rozsvítí jedna svíčka,“ připomněl vyškovský místostarosta Roman Celý.

Zatímco loni došlo k rozšíření vánoční výzdoby, letos radnice i z důvodu úspor nic nového přikoupit nezadala. Co se týče úspor, město ustupuje i od novoročního ohňostroje.

Advent ve Vyškově
02.12.2022