zpět na tiskové zprávy

Ve Vyškově vzniká nová koalice. Dojde ke změně starosty

Ve Vyškově vzniká nová koalice. Dojde ke změně starosty
Vyškov, 6. března 2023 – Zastupitelé ODS, KDU-ČSL, STAN s podporou Volby pro město a Našeho Vyškova po společném jednání se zástupci hnutí ANO 2011 vypověděli ve čtvrtek 2. března koaliční smlouvu. Hnutí tak usedne v opozici. Na jeho pozici se dostane hnutí VY. Nová koalice bude mít nadpoloviční většinu 17 mandátů.

Dosavadní pětikoalice vládla na vyškovské radnici od loňských komunálních voleb. „Po opakovaných vzájemných diskuzích ve stávající koalici jsme se rozhodli pro tento krok. Spolupráce, která se osvědčila v minulém volebním období, zažila po personálním přeskupení několik varovných momentů. Ačkoliv jsme si na začátku nového volebního období něco takového nepřipouštěli, rozpory se začaly objevovat zejména ve způsobu řešení nejrůznějších situací. A od počátku roku už panovala v koalici i na radnici nedůvěra, napětí i ztráta motivace předkládat řešení,“ popsali zástupci ODS, KDU-ČSL, STAN s podporou Volby pro město a Našeho Vyškova.

Čtyři z pěti dosavadních koaličních stran zůstávají, novým partnerem se stane hnutí VY. „Společně jsme diskutovali nad rozpracovanými projekty, důležitými investicemi, budoucím rozvojem města a pochopitelně i nad možnými spornými oblastmi. Ve všech zásadních otázkách jsme našli společný pohled. V novém složení máme nyní přes tři a půl roku na to, abychom dokázali, že šlo o správný a zodpovědný krok,“ sdělili zástupci nově složené koalice.

O personálních změnách ve vedení města a v devítičlenné Radě města Vyškova rozhodne nadcházející zasedání zastupitelstva (středa 8. března, 15:00, Besední dům).

08.03.2023