zpět na tiskové zprávy

Vyškovští zastupitelé rozdělili neziskovkám 8 milionů korun

Vyškovští zastupitelé rozdělili neziskovkám 8 milionů korun
Vyškov, 26. dubna 2023 – Počty žádostí a žadatelů se oproti loňsku liší jen v řádu jednotek. Zájem o programové dotace projevilo 63 žadatelů, kteří vyvíjejí neziskovou činnost, městský úřad evidoval 86 žádostí. Přesně polovina z nich přišla za oblast tělovýchovy a sportu. Město uspokojí zájemce v celkové výši 8 milionů korun. Je to o přibližně 400 tisíc víc než loni.

Přidělením programových dotací z rozpočtu města se zabývali nejprve radní, následně na svém zasedání zastupitelé. Peníze rozdělili organizacím tradičně podle schváleného Programu města Vyškova pro poskytování dotací v roce 2023.

Peníze tak pomohou například s nákupem hracích zápasových stolů (Klub stolního tenisu Vyškov), překážek i koberce na králičí hop (Český svaz chovatelů Vyškov), materiálu na výrobu herních či edukačních prvků (Zelený Vyškov), posilovacích vaků, překážek či balančních podložek (Volejbal Vyškov), digitálního klavíru či s generální opravou barytonu a saxofonu (Vyškovský Bigband) nebo třeba s obnovou krojového vybavení souboru (Trnka Vyškov).

Největší navýšení oproti loňsku je patrné u kultury a sportu. Právě sportovním organizacím město pošle téměř 5,5 milionu korun. „Charakter dotací se každým rokem samozřejmě drobně liší, někdy jde o hmatatelnější účel, velmi často pak o běžné potřeby, jako jsou energie, pronájmy, cestovní výdaje, odvody, kancelářské potřeby či dohody o provedení práce,“ vyjmenoval starosta Vyškova Karel Jurka s tím, že radnice sumu na programové dotace prakticky každým rokem navyšuje.

Nerozdělené peníze z programových dotací, konkrétně půl milionu korun, poslouží pro posílení individuálních dotací v průběhu roku. Zastupitelé z této rezervy vzápětí schválili například dotaci skautům na projekt Jamboree 2023. Mezinárodní událost pořádaná jednou za čtyři roky tentokrát představuje cestu vyškovských skautů do Jižní Koreje. Dotace zamířila rovněž na provoz dětského dopravního hřiště pro veřejnost. „Tradičně zůstává také stotisícová rezerva na podporu talentovaných dětí,“ připomněl vyškovský starosta.

26.04.2023