zpět na tiskové zprávy

Stále v dobré kondici. Zůstatek je ve výši desítek milionů

Stále v dobré kondici. Zůstatek je ve výši desítek milionů
Vyškov, 6. června 2023 – Bývalé sokolské hřiště, nově nesoucí název Sportovní areál Jaromíra Kremličky, se bez debat stalo nejdůležitější investicí loňského roku. Modernizace areálu se vyšplhala k 45 milionům korun. O tom, že z loňského celkového objemu výdajů ve výši 623 milionů radnice použila 172 milionů na investice, se vyškovští zastupitelé dozvěděli na svém posledním zasedání. A tradičně závěrečný účet města schválili.

Hospodářská politika Vyškova vykázala za dvanáct měsíců roku 2022 znovu velmi dobrá ekonomická čísla, což je pozitivní zpráva pro další vývoj městských financí. Řečí čísel, hospodaření skončilo kladným zůstatkem prostředků z hospodaření roku 2022 ve výši 151 milionů korun, přičemž v letošním roce zbývá ze závazků roku předchozího profinancovat 37 milionů. „Zůstatek volných disponibilních zdrojů tak činí 114 milionů korun. Z této částky jsme v rámci schváleného rozpočtu na rok 2023 zapojili 30 milionů. K možnému dalšímu použití z hospodaření uplynulého roku nám tedy zůstává 84 milionů korun,“ shrnul před zastupiteli důležitá čísla starosta Vyškova Karel Jurka.

Na loňském kladném výsledku se mimo jiné podílelo nedočerpání rozpočtu výdajů, kdy u několika investic radnice připravovala projektové dokumentace a akce pokračují letos. „Stěžejní je rovněž překročení celkových příjmů o 64 milionů. Sumu tvoří zejména překročení rozpočtu u sdílených daní o 56 milionů,“ připomněl starosta Jurka.

Kromě rekonstrukce hřiště, které poslouží zejména žákům sousední Základní školy Tyršova, bylo další velkou akcí dokončení stavebních úprav v Nádražní ulici, téměř 7 milionů spolkly opravy či výstavby částí nových chodníků, pokračoval i rozsáhlý projekt Cukrovarská dráha, kdy město zajistilo položení asfaltové vrstvy na úsek od ulice V Brňanech po Kačenec. Právě nedaleko rybníku nechala radnice vybudovat mokřad a tři menší tůně. Započala rovněž postupná rekonstrukce Besedního domu. První etapa se částkou 3,9 milionu zaměřila na sociální zázemí v patře za foyer. Zlepšilo se rovněž projíždění ulicí V Brňanech, kde se zároveň zvýšil počet parkovacích míst. Také loni město pracovalo s koncepčním Generelem obnovy Nového zámku, na první etapu projektové dokumentace vynaložilo 3,6 milionu korun. Pokračuje také restaurování dekorativní výmalby stěn bývalé synagogy, loňské výdaje přesáhly milion korun.

Značné investice proběhly tradičně i přes příspěvkové organizace města. Z loňského rozpočtu ukrojily celkem 140 milionů korun, což představovalo 23 procent schváleného rozpočtu výdajů. Řemeslníci tak zajistili například opravu střechy včetně vnitřních svodů na Letním poli, redigitalizaci kina Sokolský dům pak představoval nákup nového projektoru. Dotace pro neziskový sektor přesáhly 17 milionů korun, znovu jde o vyšší částku než v předchozím roce. „Nejen letos, ale i v následujícím období nás čeká několik klíčových investic. Budeme i nadále hospodařit s rozvahou a peníze vynakládat na smysluplné projekty,“ uzavřel starosta Jurka.

Mokřad
07.06.2023