zpět na tiskové zprávy

Vyškovská radnice poskytla byt dětské lékařce z Ukrajiny

Vyškovská radnice poskytla byt dětské lékařce z Ukrajiny
Vyškov, 11. července 2023 – Nějakou dobu pobývala na Slovensku, před časem projevila ukrajinská doktorka zájem o práci ve vyškovské nemocnici. A vedení krajského zařízení požádalo vyškovskou radnici o poskytnutí městského bytu pro lékařku s mnohaletou praxí na dětském interním a infekčním oddělení.

Město se tak znovu snaží být nápomocné se získáváním kvalitních lékařů. Radní totiž poskytnutí bytu v obecním zájmu a uzavření nájemní smlouvy schválili. Nemocnici posila pomůže zmírnit dlouhodobě složitou personální situaci.

Lékařka pochází z přístavního města Cherson. Sama si financovala a zařídila aprobační zkoušku ze všech základních lékařských odvětví, jak vyžaduje český systém pro cizince mimo země Evropské unie, stejně tak zkoušku z českého jazyka. „Má rovněž zažádáno o další zařazení do tuzemského vzdělávacího systému lékařů. Ve vyškovské nemocnici by tak mohla poměrně rychle dosáhnout plnohodnotného vzdělání, které odpovídá naší legislativě. Nemocnice Vyškov nás požádala o součinnost s poskytnutím městského bytu, protože její nástup závisel právě na ubytování. Všichni si navíc uvědomujeme problematiku nedostatku dětských praktiků,“ řekl k pomoci ukrajinské lékařce a její rodině místostarosta Roman Celý.

Nemocnice má podle něj zájem otevřít ambulanci dětského praktického lékaře, kde by mohla ukrajinská posila pracovat. „Mimochodem jde asi o třetí byt, se kterým jsme vyškovské nemocnici vyšli vstříc, a pomohli tak se stabilizací zdravotní péče zkušeným a vyzrálým odborníkem. Zároveň nelze v žádném případě zapomínat na pokračující válečný konflikt na Ukrajině,“ doplnil místostarosta Celý.

12.07.2023