zpět na tiskové zprávy

Dny památek: rytíři na koních, město z výšky i opatovická zvonice v novém

Dny památek: rytíři na koních, město z výšky i opatovická zvonice v novém
Vyškov, 4. září 2023 – Dozvědět se něco nového o svém kulturním dědictví a prohlédnout si historické objekty, které bývají běžně zavřené. Dny evropského dědictví – Dny památek 2023 ve městě proběhnou v sobotu 9. a neděli 10. září. Téma tradiční akce se kromě zpřístupněných památek nejvíc odrazí v sobotním dobovém programu v zámecké zahradě.

Začne hodinu před polednem a nabídne žongléry, šermíře či sokolníka. „Diváci nepřijdou o rytířský turnaj na koních, ukázky kejklířského umění, ohňovou show nebo maňáskové divadlo. Pochopitelně nebudou chybět řemeslné stánky, historická hudba a tance, zajímavé workshopy, historické ruční kolo či kolotoč,“ vyjmenovala Viera Maňásková, ředitelka Městského kulturního střediska Vyškov, které má značnou část sobotního programu na starosti.

Zvuky nelítostného boje a řinčení mečů se budou tradičně ozývat také z nádvoří Muzea Vyškovska, které nabízí rovněž možnost si zdarma prohlédnout všechny stálé expozice.

Zájemci zároveň o víkendu jako obvykle projdou branami pamětihodností. „I když třeba jen nepatrně, tak některé změnily svou tvář, jiné nabídnou například zajímavou výstavu. Lidé můžou navštívit například farní kostel, radniční věž, Hřbitovní kostel nebo expozice Muzea Vyškovska v budově zámku i v kapli sv. Anny. A samozřejmě nejde jen o památky ve městě, ale i v našich místních částech. Doporučit lze návštěvu opatovické návsi, kde pro veřejnost otevíráme v sobotu zvonici na čtvercovém půdorysu a se čtyřmi okenními otvory, která v nedávné době prošla dílčí opravou,“ upozornil místostarosta Vyškova Josef Kachlík.

Pozornost si bezpochyby zaslouží i bývalá synagoga. Poté, co byla z podnětu města coby vlastníka prohlášena za kulturní památku, mohlo se přistoupit za významného dotačního přispění k její celkové rekonstrukci. „Momentálně finišují restaurátorské práce na obnově dekorativní výmalby interiéru. Uvnitř jedné z dominant Masarykova náměstí plánujeme na neděli komentovanou prohlídku i koncert vážné hudby,“ pozval místostarosta Kachlík.

V rámci snahy města o širší kulturní využití bývalé synagogy zahraje ve 14.00 hodin na varhany absolvent brněnské JAMU Václav Zeman. Svým zpěvem jistě zaujme také sopranistka Jana Bařinková, třináctiletý Arnošt Bařinka se pokusí zaujmout hrou na příčnou a zobcovou flétnu.

V sobotu 9. a v neděli 10. září budou zpřístupněné:
Radnice (věž, obřadní síň, sklep), farní kostel Nanebevzetí Panny Marie, kaple sv. Anny, Muzeum Vyškovska, Hřbitovní kostel, bývalá synagoga, kostel Nejsvětější Trojice v Dědicích, kostel Nanebevzetí Panny Marie v Rychtářově, kaple sv. Cyrila a Metoděje (Strachotínka) v Hamiltonech.

Pouze v sobotu bude přístupná zvonice v Opatovicích, pouze v neděli pak město otevře židovský hřbitov.

Dny památek 2023
04.09.2023