zpět na tiskové zprávy

S opravou kříže pomohla dotace, zvonice má restaurovaný oltářní obraz

S opravou kříže pomohla dotace, zvonice má restaurovaný oltářní obraz
Vyškov, 20. ledna 2024 – Poškození bylo značné. Pískovec pokrývaly vrstvy nečistot, byl porostlý mechem a lišejníkem. Na mnoha místech docházelo k výrazné korozi kamene spojené s úbytkem hmoty. Patrná byla také mechanická poškození. V narušeném stavu se nacházel i samotný kříž. Řeč je o sakrální památce v Purkyňově ulici.

Kříž, který se nachází u vstupu do objektu, ve kterém sídlí realitní kancelář či urologická ambulance, se tak v průběhu loňského roku dočkal restaurování. „Obnášelo zejména kombinované očištění kříže, zpevnění kamene, lepení prasklin, doplnění poškozené modelace odpovídajícím umělým kamenem, obnovu písma, provedení závěrečných retuší a barevného sjednocení povrchu či závěrečný proces pro vodoodpudivou ochranu,“ vyjmenoval referent pro památkovou péči Petr Bařinka.

Náklady přesáhly 182 tisíc korun, radnici se podařilo z krajského rozpočtu, konkrétně z programu Podpora památek místního významu, získat dotaci ve výši 35 tisíc. „V první řadě šlo o výrazné zlepšení jeho stavu, zásahy nicméně znamenají i zvýšení prezentačních kvalit památky a v neposlední řadě její zachování příštím generacím,“ ocenil místostarosta města Josef Kachlík, kterého těší množství podobně opravených památek za poslední roky.

Patří mezi ně i loňská první etapa restaurování kříže u silnice mezi Lhotou a Dědicemi pod úpravnou vody za zhruba 45 tisíc korun. Práce spočívají zejména v rozebrání kříže, předzpevnění kamene, důkladném očištění, odstranění dožilých spojovacích prvků nebo lepení prasklin. „Další etapu za přibližně stejnou částku provedou odborníci na jaře. Zimu kříž přečkává v restaurátorské dílně,“ přiblížil místostarosta Kachlík.

Zvonice čtvercového půdorysu na návsi v Opatovicích se pak dočkala obnovy interiéru. Opravy přesáhly 87 tisíc korun. „Řemeslníci odstranili betonovou podlahu a nahradili ji cihelnou dlažbou. Repasovali vstupní dveře a dvě ze čtyř žaluziových oken, která byla v nejhorším stavu. Kaple má opravené vnitřní omítky, restaurování se dočkal i nástěnný oltářní obraz,“ popsal referent Bařinka s tím, že město hodlá s postupnými opravami pokračovat také letos.

Udržovací práce za 35 tisíc proběhly také na kapli v Nosálovicích, kde řemeslníci opravili, vyčistili a opatřili novým nátěrem dešťové žlaby a svody.

S opravou kříže pomohla dotace.
22.01.2024