zpět na tiskové zprávy

Hospodaření s přebytkem. Vyškov investoval třeba do bezpečí cyklistů

Hospodaření s přebytkem. Vyškov investoval třeba do bezpečí cyklistů
Vyškov, 26. dubna 2024 – Výrazný zůstatek, který ale rozhodně neznamená, že by peníze ležely na účtech a radnice je nevyužívala na investice nebo poskytování veřejných služeb. Naopak. Město letos hodlá profinancovat závazky roku 2023 ve výši 105 milionů korun. Zůstatek volných disponibilních zdrojů tak činí 68 milionů. Vyplývá to z informací, které si na svém zasedání z konce dubna vyslechli vyškovští zastupitelé.

Závěrečný účet města Vyškova za rok 2023 následně schválili. „Do rozvoje našeho města investujeme a investujeme hodně. Zmiňovaných 68 milionů navíc zapojujeme v rámci letošního rozpočtu, takže k možnému dalšímu použití z hospodaření roku 2023 nezůstávají žádné volné prostředky. Naopak jsme začlenili do aktuálního rozpočtu ze zdrojů minulých let ještě dalších 57 milionů korun,“ zdůraznil před zastupiteli důležitá čísla starosta Vyškova Karel Jurka.

Zopakoval nicméně, že hospodářská politika Vyškova vykázala za dvanáct měsíců roku 2023 znovu velmi dobrá čísla. Na kladném výsledku se podílelo překročení celkových příjmů o 28 milionů. Sumu tvoří zejména překročení rozpočtu u sdílených daní a překročení příjmů z výnosů z loterií. „A pak jsou tu samozřejmě nedočerpané peníze. U mnoha investičních akcí jsme připravovali projektové dokumentace a se záměry pochopitelně počítáme letos,“ upozornil starosta.

Mezi největší investice patřil poslední a nejnáročnější díl cyklostezky Cukrovarská dráha, oprava opěrné zdi na levém břehu Hané i souběžné komunikace v ulici Závodí, první části ulice Na Hraničkách v úseku od hranice Dědické po Alšovu ulici nebo chodníků v Lípové ulici a Ve Mlýnku. Započaly práce na rozšíření parkoviště u nemocnice, bývalá synagoga se dočkala hygienického zázemí a obnovy elektroinstalace. Ta už byla nevyhovující i v případě skladové haly v areálu dobrovolných hasičů na Smetanově nábřeží. Dočkala se také nové střechy i zpevnění nájezdové plochy před ní.

V případě příspěvkových organizací města směřovaly peníze například na pokládku nové střešní fólie a vybudování nových vnitřních svodů na ZŠ a MŠ Letní pole, pod opravenou střechou je i sál kina. Sokolský dům se zároveň dočkal obnovy toalet v přízemí. „Město vždy plánovalo své investice s rozmyslem. Na tom se nic nemění. Zároveň nadále platí, že Vyškov nemá dlouhodobě žádné cizí zdroje. Letošek se ponese v duchu řady klíčových investic, například v otázce parkování v několika městských lokalitách,“ uzavřel starosta Jurka.

Hospodaření Vyškova
26.04.2024