zpět na tiskové zprávy

Kraj vybral firmu pro výstavbu vyškovského Centra přirozeného porodu

Kraj vybral firmu pro výstavbu vyškovského Centra přirozeného porodu
Vyškov, 12. října 2023 – Respektují přání rodiček a usilují o co nejkomfortnější průběh porodu. Právě v návaznosti na výrazné navýšení požadavků žen na přirozený průběh porodu a na základě stoupajícího počtu narozených dětí vznikl v Nemocnici Vyškov záměr rozšíření porodnice. Ve stávajících gynekologických ambulancích včetně souvisejících prostor vznikne Centrum přirozeného porodu.

Gynekologicko-porodní oddělení se má rozšířit o dva porodní boxy. Celkem pak nabídne pět sálů s vlastním sociálním zařízením, dva z nich budou vybavené speciální vanou. V rámci plánované akce se příspěvkové organizaci Jihomoravského kraje zvýší i standard vybavení lůžkové části a počítá se také s novým zázemím pro ambulantní část oddělení. Nová podoba porodní části myslí rovněž na neonatologické zázemí, recepci, sekční sál, zázemí pro personál i na sklady.

Investici podle rozhodnutí krajských radních zajistí holešovská firma RAPOS, spol. s r. o., která přišla s návrhem ceny 42,8 milionu korun. „Obdrželi jsme šest nabídek. Akce má být hotová do konce příštího roku,“ poznamenal radní pro oblast investic Vladimír Šmerda s tím, že vybavení interiéru vyjde na dalších 1,4 milionu korun.

Množství maminek, které rodí ve vyškovské porodnici, se za posledních deset let prakticky zdvojnásobilo. Každý rok je jich přes tisíc. Přijíždějí z řady okolních okresů, ale i třeba ze Slovenska. Oddělení se pyšní titulem Baby friendly hospital a systémem rooming-in, dlouhodobě spolupracuje i se soukromými porodními asistentkami.

Vyškovská porodnice se už před mnoha lety stala centrem respektujícího porodnictví. Provádí se v ní statisticky nejnižší počet císařských řezů v České republice.

Centrum přirozeného porodu tak poslouží rodičkám, které upřednostňují komornější prostředí. „I když je nemocnice krajským zařízením, k Vyškovu jednoznačně patří. Dlouhodobě s ní spolupracujeme, mnohokrát jsme jí finančně pomohli. Díky moderním technologiím, postupům léčby a především nasazení zaměstnanců léčí a pomáhá stovkám pacientů denně. Rozšíření porodnice vítáme, Centrum přirozeného porodu se zařadí mezi další významné mnohamilionové investice nemocnice,“ řekl vyškovský starosta Karel Jurka.

Centrum přirozeného porodu
16.10.2023